Kök hücreyle farede yaşlanmayı geciktirdiler

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ocak 2012 20:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Bilim adamları, kök hücrelerle fareler üzerinde yaptıkları deneylerde yaşlanmayı geciktirmeyi başardılar. Genç farelerden alınan kök hücrelerin yaşlı farelere zerkedilmesiyle, yaşlanmanın gecikmesinin yanı sıra farelerin üç kat daha fazla yaşadıkları belirlendi. Bunun için tek doz aşının yeterli olduğu bildirildi.

Pittsburgh Üniversitesi bilim adamları, araştırmalarının ileride insanlarda da yaşlanmayı geciktirmesi ümidini dile getirdiler. Araştırma kapsamında genç kök hücreler, yaşlı kök hücrelere zerkedilirken hasta ve yaşlı hücrelerin de sağlıklı ve genç hücrelerdeki gibi daha iyi performans göstermeye başladığı tespit edildi.

Amerikalı araştrımacılar, genç kök hücreler zerkedilen farelerin aynı zamanda daha güçlü hale geldiklerini, bunların beyin ve kaslarında yeni damarlar geliştiğini belirlediler. Bilim adamları bunun, sağlıklı hücrelerin yaşlı hücrelerdeki anormallikleri ortadan kaldırmasından kaynaklandığını ifade ettiler.

Araştırmayı yapanlardan Dr. Laura Niedernhofer, "Yaptığımız deneyler, erken yaşlanan farelerin kök hücrelerin zerkedilmesiyle daha sağlıklı olduklarını ve daha uzun yaşadıklarını gösterdi" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber